HITNA 124

Kada treba zvati hitnu pomoć?

Objavljeno:

Često, u panici, mnogi zovu ili posjećuju hitnu pomoć, iako se ne radi o hitnom slučaju već o problemu zbog kojeg trebaju, ili su trebali, posjetiti obiteljskog liječnika.

No, Health.com navodi pet slučajeva kada morate ili što prije otići sami u hitnu ili pozvati hitnu pomoć ako niste u stanju samostalno i sigurno se odvesti do nje.

1. Osjetite tupu bol u prsima i nemate zraka

Tupa bol u prsima može biti simptom srčanog udara. No, kod infarkta se pojavljuje još niz drugih simptoma, poput nedostatka zraka, boli u leđima, mučnine i neugodnog osjećaja u obje ruke.

Također, simptomi se mogu proširiti i na vrat, ramena, kao i na čeljust. Prije nego počnete paničariti, što će samo pogoršati situaciju, pokušajte shvatiti osjećate li druge simptome. Ako ne, postoji mogućnost da se radi o žgaravici ili sličnim probavnim problemima.

2. Bol u predjelu trbuha

Vjerojatno odmah razmišljate radi li se o slijepom crijevu ili cisti na jajnicima, ali ponovno – obje ove pojave imaju i druge simptome. Na primjer, kod slijepog crijeva, bol se najčešće pojavljuje kod pupka, a oboljela osoba najčešće gubi apetit ili osjeća neugodu pri kretanju. Slično je i sa cistom, no bol se širi do zdjelice, pa sve do bedara.

Bol u trbuhu može biti različitim stvarima biti izazvana, od loše hrane do želučanih problema, no ako osjetite da se bol pojačava te se zbog nje ne možete kretati, ili dođe do proljeva ili povraćanja, zovite hitnu!

3. Udarili ste glavom

Ovisi o snazi, vrlo je moguće da će udarac rezultirati potresom mozga. Prvi simptomi potresa mozga su vrtoglavica i povraćanje, a ako odmah primijetite probleme s vidom ili gubite ravnotežu, morate što prije otići kod liječnika.

Ako do ovih simptoma ne dođe, svakako unutar idućih 12 sati posjetite svog liječnika kako bi vas pregledao!

4. Porezali ste se ili vas je netko ubo

Pripremate večeru i dobro raspoloženje odjednom uništi rana koja je vašu kuhinju pretvorila u scenu horora. S obzirom na količinu krvarenja, morate racionalno procijeniti sami radi li se o rani koja treba šavove.

Većina će zarasti i ostaviti tek mali ožiljak, no ako krv “šiklji“, a rana je jako otvorena ili ste se porezali do kosti – radi se o ozljedi koju je potrebno odmah zašiti i očistiti.

5. Glavobolja zbog koje ne možete funkcionirati

Veću glavobolju niste imali, a zbog ove mislite da će vam puknuti cijela glava? Ako se radi o glavobolji kakvu do sada nikad niste imali, morate posjetiti ili pozvati hitnu pomoć. Moguće je da se radi o aneurizmi, a ona izaziva i simptome poput problema s izgovorom riječi, vidom, gutanjem, pa čak i kretanjem. Ovdje je važno vrijeme – što prije reagirate, prije ćete se osjećate bolje!

Kategorije: Novosti