HITNA 124

Viroze i gripa pune domove zdravlja

Objavljeno:

Razne viroze, želučane tegobe, gripa te prehlada napunile su posljednjih dana ambulante domova zdravlja diljem Bosne i Hercegovine. Prema podacima prikupljenim u nadležnim zdravstvenim ustanovama, u 42. tjednu raste broj prijavljenih slučajeva akutnih dišnih infekcija ili gripi sličnih oboljenja.

Respiratorne infekcije

Obradom podataka iz zdravstvenih ustanova općina, koje su dostavile svoja izvješća, vidi se da je, od ukupnog broja oboljelih od akutnih dišnih infekcija ili gripi sličnih oboljenja (929), najveći broj oboljelih s područja općina Visoko (308), Tešanj (266), Zenica (138) i Zavidovići (104). U proteklom, 42. tjednu 2018. godine, svoje podatke nisu dostavili nadležni iz općina Kakanj, Doboj Jug i Usora. Kako je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ranije najavio, u okviru mjera nadzora nad gripom u Zeničko-dobojskoj županiji u sezoni 2018./2019., donesena je odluka da se kontinuirano svaki tjedan objavljuju rezultati izvješća o broju prijavljenih slučajeva gripe i oboljenja sličnih gripi na području ove županije, kao i povremeno daju preporuke i sugestije u prevenciji ovog i sličnih oboljenja. Kako su s prvim jesenskim danima stigli i razni virusi, potvrdili su i iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Liječnici ističu kako se pacijenti najčešće javljaju zbog dišnih infekcija. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS-a o nadzoru nad gripom, domovi zdravlja RS-a prijavili su 2289 oboljelih od akutnih dišnih infekcija (ARI), dok su registrirana 532 oboljenja slična gripi (ILI). “U bolnicama u Republici Srpskoj tijekom ovoga tjedna prijavljen je jedan slučaj teške akutne dišne infekcije (SARI) koji je zahtijevao hospitalizaciju”, kazali su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Željka Matić, specijalistica obiteljske medicine Doma zdravlja u Bijeljini, za Nezavisne novine ističe da je u posljednjih 20 dana povećan broj pacijenta koji se javljaju zbog dišnih infekcija, ali i onih koji imaju želučani virus. “Uglavnom se radi o djeci iz kolektiva, iz škola i vrtića”, kazala je Matić i dodala da je najbolja zaštita jačanje imunološkoga sustava. Prema njezinim riječima, prehrana u idućim danima i mjesecima trebala bi biti raznolika, ali temeljena prvenstveno na voću i povrću, odnosno, potrebno je konzumirati u što većim količinama hranu bogatu vitaminima i mineralima.

Dovoljno sna

Uz zdravu prehranu, ključnu ulogu u održavanju dobroga imunološkog sustava, kako liječnici savjetuju, igra dovoljan broj sati sna. U ambulantama Doma zdravlja Banja Luka također su potvrdili da je povećan broj pacijenata sa simptomima prehlade, pacijenata s virusnim infekcijama, najčešće gornjih dišnih puteva koje su praćene povišenom tjelesnom temperaturom, zatim upalama grla. “Uobičajeni simptomi viroza su curenje iz nosa, kašalj, peckanje u grlu, povišena tjelesna temperatura i malaksalost”, kazali su iz Doma zdravlja Banja Luka. Dodaju da liječnici savjetuju izbjegavanje boravka u velikim skupinama, češći boravak na čistom zraku, redovito provjetravanje prostorija u kojima se boravi i uzimanje vitamina C. •

Kategorije: Novosti