HITNA 124

PROLJETNE ALERGIJE

Objavljeno:

Kako spriječiti proljetne alergije?

(Savjetodavni članak)

Iako je nekima proljeće obožavano godišnje doba, drugi ga se užasavaju zbog alergija i svih onih simptoma koje im kvare uživanje u toplom vremenu i boravku na otvorenom.

Osobama koje imaju dokazanu preosjetljivost na neki od alergena korisno je poznavati preventivne mjere koje mogu smanjiti izloženost alergenu i umanjiti količinu simptoma. Oni koji u ovo vrijeme imaju simptome peludne groznice, poput svrbeža i suzenja očiju, curenja i svrbeža nosa, kihanja, kašljanja i sličnoga, trebaju posumnjati na moguću alergijsku podlogu i zatražiti savjet svog liječnika.

Alergija

Alergije i alergijske bolesti danas možemo nazvati bolestima modernog doba.

Alergijom nazivamo neprimjereni odgovor imunološkog sustava na tvar iz okoliša koju nazivamo alergen. Upravo zbog ove sveprisutnosti, kao i zdravstvene i ekonomske važnosti, potrebno je na vrijeme prepoznati alergijske simptome i pravilno pristupati zbrinjavanju ovih stanja.

SEZONSKI I CJELOGODIŠNJI ALERGENI

Alergeni imaju cjelogodišnji ili sezonski karakter, ovisno o kojoj vrsti alergena se radi. S obzirom na mjesto doticaja s organizmom (usta, nos, oči, grlo, koža), alergeni mogu izazvati specifične lokalne ili sistemske reakcije, koje prepoznajemo kao simptome alergije.

Ako simptome izaziva određena vrsta hrane, grinje, kućna prašina ili pak dlaka životinja, onda smo svjesni da je izloženost ovim tvarima uglavnom prisutna tijekom cijele kalendarske godine.

Najčešći sezonski alergeni, prvenstveno misleći na one koje udišemo, odnosno pelud, počinju s prvim danima proljeća te nastavljaju svoj utjecaj tijekom ljeta i jeseni, zbog čega je bitno poznavati njihovu raspodjelu tijekom sezone kako bismo spriječili njihov neželjeni utjecaj.

Peludna hunjavica je sezonska alergijska bolest gornjih dišnih puteva i najčešći je oblik alergijske reakcije. Javlja se sezonski, vezano uz pojavljivanje određenih vrsta peludi u zraku. Bolest može biti udružena s drugim alergijskim bolestima, poput bronhalne astme i atopijskog dermatitisa. Kada je peludna hunjavica praćena alergijskim konjuktivitisom, tada govorimo o peludnoj groznici.

– Izbjegavanje alergena vrlo je važno no ponekad teško izvedivo i nepraktično. Ako nije moguće izbjeći kontakt, onda ga je potrebno smanjiti na najmanju moguću mjeru. Ako govorimo o peludi kao najčešćem sezonskom alergenu koji se javlja u proljeće, ljeto i jesen u doba cvjetanja stabala, trava i korova, onda danas imamo na raspolaganju nekoliko pomagala pomoću kojih možemo pratiti razinu peludi u zraku te ovisno o razini iste planirati dnevne aktivnosti i postići aktivnu kontrolu vlastitog zdravlja.

Jedna od mogućnosti je posjedovanje peludnog kalendara, koji donosi podatke o tome koja stabla/trave/korovi cvjetaju u koje doba godine te kojim intenzitetom. Sljedeća opcija u prevenciji alergija je praćenje peludne prognoze putem internetskih ili mobilnih aplikacija, koja donosi informaciju o koncentraciji peludi pojedinih alergenih biljaka, koji vrše mjerenja i to na dnevnoj bazi. Važan je podatak da je koncentracija peludi u zraku općenito veća ujutro i za vrijeme vjetrovitog i sunčanog vremena i obrnuto, manja tijekom kišovitog i hladnog vremena. Stoga se preporučuje prije izlaska iz zatvorenog prostora provjeriti koncentraciju peludi u zraku preko nekog od naprijed navedenih načina te, u slučaju da je koncentracija peludi visoka, ostati u zatvorenom, ako je moguće. Potrebno je držati vrata i prozore zatvorenima.

Što učiniti na otvorenom prostoru?

Ako je izlazak na otvoreno neophodan, onda je potrebno nositi zaštitne sunčane naočale i šešir/kapu za glavu, ograničiti boravak ili izbjegavati područja u kojima se očekuje visoka razina peludi kao što su travnjaci, parkovi, poljoprivredna polja i slično, osobito tijekom ranog jutra i predvečer. Po povratku s otvorenog preporučuje se pranje kose i tuširanje kako bi se smanjila razina peludi unesena izvana u zatvoreni prostor i time mogućnost pojave alergije.

Kako se maksimalno zaštititi od alergija:

  • Povećajte unos C vitamina 
  • Izbjegavajte biti na otvorenom ujutro – tada je koncentracija peludi vrlo visoka
  • Često mijenjajte posteljinu, često usisavajte i uklanjajte prašinu
  • Često perite lice i ruke
  • Zatvarajate prozore u sezoni cvjetanja
  • Treba izbjegavati trljanje očiju jer to dodatno pogoršava simptome. Svakako se preporučaju posjeti oftalmologu kako bi se utvrdilo radi li se o alergiji ili nekoj drugoj upali.
  • Iako se alergija ne može potpuno izliječiti, možete se dobro pripremiti – savjetujte se sa svojim liječnikom i uzimajte lijekove na vrijeme, kako biste smanjili simptome alergije.
Kategorije: Savjeti