HITNA 124

KAKO SU CIJEPIVA PROTIV COVID-19 RAZVIJENA,ODOBRENA I STAVLJENA U PROMET?

Objavljeno:

Cilj cijepljenja protiv bilo kojeg virusa jest sprječavanje širenja infekcije među ljudima. Cjepivo sadrži tzv. antigene (dijelove) virusa koji potiču naš imunitet koji potom sprječava ulazak virusa u naše stanice, tj. zarazu. Time se zaustavlja propagacija virusa u populaciji koji polako nestaje jer virusi mogu živjeti i umnožavati se jedino u našim stanicama.
Djelotvornost cijepiva ovisi o kvaliteti stvorenog imuniteta koji čine protutijela protiv virusnih antigena kao i stanični imunitet popraćen stvaranjem memorijskih stanica koje u budućnosti mogu brzo potaknuti intenzivan imunološki sustav na infekciju virusom protiv kojeg smo se cijepili.
Protutijela i stanice mogu osigurati dugotrajnost naše otpornosti na infekciju virusom, protiv kojeg smo se cijepili, u trajanju od 6 mjeseci do nekoliko godina, a ponekad i cijeli život. Osim toga, moguće je ponovo cijepljenje koje će osigurati dodatnu zaštitu.
Kroz nove se tehnologije umanjuju bilo kakve neželjene reakcije na cjepivo. Pri tome je važno spomenuti da se danas koristi i sve manje dodatnih raznih sastojaka za stabilizaciju cjepiva.
Više o tome pročitajte u prilogu:

Kategorije: Novosti