HITNA 124

OBUKA IZ HIGIJENSKOG MINIMUMA

Objavljeno:

Poštovani,
Obavještavamo Vas da je Dom zdravlja Posušje uveo novinu u svom radu te provodi program obuke iz Higijenskog minimuma sukladno sa zakonskim propisima.
Naime,
Dom zdravlja Posušje provodi obuku iz higijenskog minimuma, na osnovu člana 13. točka 1. te člana 14. Zakona o zdravstvenom nadzoru životnih namirnica i predmeta opće uporabe (“Službeni list SRBiH”, broj 43/86, 18/90 i “Sl.listRbiH”, broj 2/92 i 13/94) i na osnovu člana 10. Pravilnika o načinu i obimu stjecanja potrebnih znanja o higijeni životnih namirnica, sirovina namijenjenih za proizvodnju životnih namirnica i predmeta opće uporabe i o ličnoj higijeni (“Službeni list SRBiH, broj 30/80).

-Obuka iz higijenskog minimuma je dio zdravstvenog odgoja koji nastoji svim osobama koje rade s hranom, a pružanjem higijenskih usluga građanima, steći osnovna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane, osobnoj higijeni i higijeni opreme i uređaja, a cilj ga je usvojiti u vlastito ponašanje i prihvatiti kao korisnu naviku.

-Obuka iz higijenskog minimuma je namijenjena za osobe direktno zaposlene u proizvodnji ili prometu hrane i/ili vode namijenjene za piće, te osobe koje se bave pružanjem higijenskih usluga građanima (frizeri, kozmetičari i sl.) kako bi stekli osnovna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni.
Polaznici obuke iz higijenskog minimuma se upoznaju sa potrebnim znanjima o higijeni namirnica, sirovina i predmeta, o osobnoj higijeni, odnosno upoznaju se sa pravilnom primjenom stečenog znanja iz programa koji obuhvaća:

  • osobnu higijenu,
  • osnovne pojmove o širenju i sprečavanju zaraznih bolesti,
  • trovanju hranom,
  • higijeni namirnica i predmeta, prostorija za proizvodnju, čuvanje i stavljanje u promet namirnica i predmeta,
  • higijeni okoline,
  • važnije sanitarne propise,
  • osnove pružanja prve pomoći.

Predavanja iz higijenskog minimuma vodi tim Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Posušje.

Predavanja se održavaju u prostorijama Doma zdravlja u Posušju, napominjemo da ukoliko određeni podnositelj ovog zahtjeva ima veći broj djelatnika za obuku iz higijenskog minimuma naša služba može doći na Vašu adresu održati predavanja.

Nakon uspješno položene obuke iz higijenskog minimumapolaznik dobiva Potvrdu o uspješno završenoj obuci iz higijenskog minimuma.

Ukoliko imate zakonsku obvezu za ovu vrstu obuke kao i za svedodatne informacijemožete nam se obratiti putem:
E-mail:hes.dzposusje@gmail.comKontakt tel: 063/401-777 ili 039/852-719

U prilogu Vam dostavljamo:

Prilog 1: Zahtjev za fizičke osobe
Prilog 2: Zahtjev za pravne osobe
Prilog 3: Instrukcija za uplatu Higijensko-epidemiološka služba


Dom zdravlja Posušje

Kategorije: Novosti